Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Finančna pismenost - 5 korakov do vašega uspeha

Finančna pismenost

Kaj sploh je finančna pismenost?

Finančno pismenost lahko opredelimo kot izobraženost o denarju in financah, s posebnim poudarkom na osebnih financah posameznika. Finančna pismenost omogoča posamezniku bolj smotrne odločitve pri upravljanju z denarjem, ki vodijo do bolj varne finančne prihodnosti.

Finančna pismenost je povezana z vsakdanjimi finančnimi zadevami, kot so recimo poraba, dolg, davki, pokojninsko varčevanje, varčevanje za šolanje, hipoteke in finančno načrtovanje. Spisek je seveda mnogo daljši in je odvisen od potreb in znanja posameznika. Ko gremo malo globlje v finančno pismenost, se srečamo še s temami, kot so vlaganje, razumevanje delovanja obrestnih mer, zavedanje in upravljanje finančnih tveganj in še bi lahko naštevali.

Zakaj je finančna pismenost tako pomembna?

Prav na vsakem koraku se srečujemo s številnimi finančnimi vprašanji, dilemami in odločitvami. Od najbolj preprostega vsakodnevnega nakupovanja življenjskih potrebščin do izjemno pomembnih življenjskih odločitev, ki imajo dolgotrajen učinek. Tako kot se moramo vsakodnevno odločati, ali bomo plačevali z gotovino ali s kartico se moramo občasno odločati tudi o tem, ali bomo varčevali in šele čez čas kupili hišo s prihranki, ali pa bomo hišo kupili takoj in nakup financirali z najetim posojilom. Finančna pismenost je torej izjemno pomembno in vsakodnevno uporabno znanje.

Sodobno življenje zahteva vedno več finančnega znanja. To velja tako za posameznike, kot za podjetnike, bančnike in finančnike. Vsi potrebujemo več idej, znanj, veščin in strategij, da bi se lahko bolj pravilno in lažje odločali glede vsakodnevnih finančnih vprašanj.

Ste že pomislili, kolikokrat na dan morate pomisliti na denar in z njim povezanimi aktivnostmi? Kam vložiti svoje prihranke, da bo prihodnost varna in prijetna. Kako omogočiti šolanje otrok, privarčevati za starost, hkrati pa živeti polno življenje. Če ste slučajno še podjetnik ali delate v finančnem sektorju, se število vprašanj in dilem hitro podvoji ali potroji. Seveda so v takem primeru vprašanja in dileme kompleksnejše in zahtevajo več finančnega znanja.

Finančno znanje pa mora biti tudi povezano s sposobnostjo uspešnega ravnanja z denarjem. Finančna pismenost je tako skupek sposobnosti in znanj, ki omogočajo kompetentne finančne odločitve.

Znaki, ki kažejo, da potrebujete pomoč pri osvajanju finančne pismenosti

Nihče ne želi priznati, da njegova finančna pismenost šepa. To je tudi razumljivo. Toda če želite držati svoje finance trdno v svojih rokah, morete odpraviti šibke točke, ki se pojavljajo pri vaših finančnih odločitvah. Poglejmo si nekatere izmed njih.

  1. Ali imate težave pri oblikovanju osebnega proračunu in vztrajanju na njem? Disciplina pri oblikovanju in vzdrževanju proračuna gospodinjstva je verjetno eden od najpomembnejših korakov, ki jih lahko sprejme posameznik, da bi bolje upravljal svoje finance. Brez načrta porabe oziroma brez vztrajanja pri postavljenem načrtu pomeni, da se mora posameznik izobraziti glede denarja in varčevanja. In to čim prej.
  2. Ste v dolgovih? Če ste v dolgovih, še posebej pa velja to za velike dolgove, ki ogrožajo vašo finančno prihodnost, je to rdeča luč. Potrebujete bolj strog nabor finančnih smernic in njihovo sledenje. Osebni dolg je glavna ovira pred vašo finančno varnostjo. Kako se rešiti dolga mora biti vaša prioriteta.
  3. Imate sklad za nujne primere? Na varnem morete imeti denar za naslednjih 3-6 mesecev. »Denar v nogavici« vam bo pomagal iz najhujšega v primeru bolezni, hude poškodbe, nenadne izgubo službe ali druge nepričakovane nesreče. Brez te varnostne blazine boste prepuščeni na milost in nemilost nesrečnim dogodkom. Tveganje je, da ne boste imeli dovolj denarja niti za plačilo posojil, najemnin, kaj šele, da bi kupili kaj za v hladilnik. Razumevanje pomena varnostnega sklada in tudi njegovega dejanskega oblikovanja prihrankov je osnova, da bi lahko gradili trdne in vzdržne osebne finance.
  4. Se zavedate pomena obrestnih mer? Kaj so obrestne mere in kako delujejo, kaj pomeni časovna vrednost denarja, kaj nam kaže krivulja donosnosti? Če si redno ali v sili izposojate denar, po obrestnih merah posojilodajalca, brez razumevanja, kakšne posledice ima lahko to v prihodnosti, verjetno ne morete trditi, da profesionalno obvladate svoje finance. Verjetno bi lahko spremenili vsaj moč odtekajočega denarja, če že smeri ni mogoče spremeniti.
  5. Razumete pomen zavarovanja? Dobra zavarovalna polica na vaš dom, vaš avto, vaše zdravje in tudi vaše finančne naložbe je nekaj, kar preprosto morate imeti. Zavarovanje bo ščitilo vaše premoženje pred dogodki, ki lahko hipoma uničijo ves vaš trud in oslabijo vas finančni položaj. Brez ustreznega zavarovanja ste prepuščeni na milost in nemilost prihodnosti. V primeru bolj zapletenih izpostavljenosti pa je zavedanje tveganj in nujnost zavarovanja še toliko bolj pomembno.

Kje začeti in kako nadgrajevati svoje finančno znanje?

Razmere na finančnih trgih se kar naprej spreminjajo. Na trg prihajajo novi finančni produkti, tržni udeleženci imajo vedno več idej, pojavljajo se nova tveganja, spreminjata se poslovanje in obnašanje bank in drugih finančnih institucij. Zato je  finančno izobraževanje vseživljenjska izkušnja in ne le nekaj, kar se je treba naučiti na pamet. Tehnologija je v zadnjem času močno poseglo tudi v tradicionalno bančništvo in finance nasploh. Vse se odvija zelo hitro. Kar smo se naučili o financah pred leti, je zedaj zgolj zgodovina. To ni več znanje, ki bi nam omogočalo osebni razvoj in uspeh in nas reševalo v zagatah. Uporabna in sodobna finančna pismenost zahteva nenehno sledenje finančnih novic, novih finančnih trendov, finančnih priložnosti in dogajanj na finančnih trgih nasploh.

Učinkovita finančna pismenost se gradi postopoma. Preberite si več o enostavnih korakih, ki vam bodo pomagali pri osvajanju novih finančnih znanj. Na novo pridobljena znanja bodo vodila do finančne samostojnosti, kompetentnosti in finančnega uspeha.

Finančna pismenost - pozitiven odnos do financ
Number 1

Razvijanje pravilnega, pozitivnega odnosa do financ

Ena od najpomembnejših stvari je, da postanete odprti za nove ideje in znanja. Denar je osebna stvar in nemalokrat smo tudi čustveno navezani nanj. Zato se ob informacijah, ki jih prebiramo, nasvetih, ki jih dobivamo ali zgodbah o uspehih drugih, ki jih slišimo, počutimo odtujene.

Number 2

Zavedanje pomena in koristi, ki jih finančna pismenost prinaša

Pogovarjajte se z ljudmi. Govorite s svojimi starši in drugimi, finančno odgovornimi prijatelji, prebirajte spletne finančne novice. Pridobivajte informacije, za katere mislite, da vam bodo lahko kasneje pomagale. Zabeležite si vsak “aha” trenutek – trenutek, ko ste odkrili stvari, ki so posebej zanimive in vas vodijo k nadaljnjemu raziskovanju.

Finančna pismenost - zavedanje koristi
Number 3

Učenje in izpopolnjevanje svojega znanja

Kot pri katerem koli raziskovalnem projektu je izjemno koristno, če preberete tri do pet najbolj priljubljenih knjig s tega področja in nato kopljete naprej v spletne razprave o teh knjigah in drugih finančnih podrobnostih. Finančna pismenost zahteva tudi vztrajno in požrtvovalno delo.

Number 4

Prenos znanja v prakso

Ali lahko naučeno že uporabite tudi v praksi? Stavim, da lahko. Uspešno ste zbrali vse to znanje, kaj pa zdaj? Včasih je preobsežno znanje lahko tudi ovira, saj se boste počutili bolj zaskrbljeni, kot ste bili brez vsega nakopičenega znanja. Včasih je težko vedeti, kje začeti! Le pogumno naprej …

Finančna pismenost - prenos znanja v prakso
Finančna pismenost = finančni uspehi
Number 5

Finančni uspehi

To je vsekakor najbolj zabaven od vseh korakov. Finančno ste pismeni. Vsakič, ko uspešno izvedete finančno nalogo, ki je na vašem seznamu, je čas za praznovanje. Ne glede na to, ali je to poplačilo starega posojila ali samo poplačilo dolga s kreditne kartice, vzemite si čas in se zahvalite sami sebi 🙂

Finančna pismenost v 5-ih korakih je hkrati tudi spirala vašega uspeha. Ko boste resneje pristopili k svojim financam in začeli nadgrajevati finančno pismenost, se boste gotovo ponovno premikali skozi te faze. Ko boste postali uspešni na določenem finančnem področju, poskusite novo področje in ponovno boste začeli zgornjo pot. Ta pot vam bo pomagala graditi zaupanje vase, pomagala pa vam bo tudi pri rasti vašega premoženja.

Finančna pismenost na dlani

Bodite bolje obveščeni o novostih s področja financ, bančnega poslovanja, finančnih instrumentov in tveganj.
Pridružite se nam na družabnih omrežjih in sledite novostim na naši spletni strani. Poleg obilice razpisanih javnih seminarjev občasno organiziramo tudi brezplačna druženja, kjer se pogovarjamo in razpravljamo o zanimivih in  aktualnih finančnih temah.
Naš cilj je čim boljša finančna pismenost vseh udeležencev finančnih trgov. Naša strast pa je spodbujanje posameznikov, bank in podjetij, pri uporabi najrazličnejših finančnih instrumentov, razvoju ustreznih rešitev za upravljanje tveganj ter uskladitev z novimi zahtevami finančne regulative.
Aktualni finančni nasveti

Nasveti o finančnih tveganjih