Finančni nasveti za bančnike in finančnike

Bodite še bolje obveščeni o novostih s področja financ, bančnega poslovanja, finančnih instrumentov in tveganj.

Aktualno

FINANČNI NASVETI O TVEGANJIH

Seminarji po naročilu

Finančni seminarji po vašem okusu

Finančna pismenost - 5 korakov do vašega uspeha

Tveganja

Poenostavljeno lahko rečemo, da gre pri tržnem tveganju za tveganje izgube bilančnih in zunajbilančnih pozicij, ki izhajajo iz gibanja tržnih tečajev.

Finančni nasveti o poslovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti

Kljub temu da večina finančnikov meni, da je praktična uporaba izvedenih finančnih instrumentov zelo težavna, jih poskušamo mi prikazati kar se da poenostavljeno. Preberite si kratke članke o najbolj pogosto uporabljenih izvedenih finančnih instrumentih v praksi, ter jih poskušajte tudi sami uporabiti za zavarovanje pred finančnimi tveganji.

Valutni terminski posel

Valutni terminski posel (FX Forward) je zavezujoč dogovor med banko in njeno stranko o nakupu ali prodaji določenega zneska tuje valute po danes dogovorjenem terminskem tečaju.

Več o terminskih poslih
Valutna opcija

Valutna opcija (Currency Option) je pogodbeno razmerje, ki daje kupcu opcije pravico, da kupi ali proda določen znesek deviz v prihodnosti po vnaprej dogovorjenem izvršilnem tečaju.

Več o opcijah
Zamenjava obrestnih mer

Zamenjava obrestnih mer (Interest Rate Swap, IRS) je zavezujoč dogovor med dvema strankama, da zamenjata eno vrsto plačila obresti za drugo vrsto obresti, na določene prihodne datume.

Več o zamenjavah
Poglobite svoje poznavanje izvedenih finančnih instrumentov

Udeležite se katerega izmed naših naslednjih seminarjev o praktični uporabi izvedenih finančnih instumentov za ščitenje finančnih tveganj.

Več o izvedenih instrumentih
Finančni nasveti o bančni regulativi

Poglejte si kratke infografike o posameznih baselskih dogovorih in ključne spremembe, ki so bile z njimi vpeljane.

Kratka zgodovina baselskih standardov

Baselski dogovori predstavljajo vrsto priporočil in predpisov za bančni sektor, ki jih izdaja Baselski odbor za bančni nadzor (BCBS).

Več o zgodovini
Basel I

“International convergence of capital measurement and capital standards”, bolj poznan kot Basel I, je bil osredotočen predvsem na kreditno tveganje.

Več o Baslu I
Basel II

Basel II je predpisal, da morajo imeti banke dovolj kapitala, da jih bo ščitil pred finančnimi in tudi operativnimi tveganji, s katerimi se pogosto srečujejo.

Več o Baslu II
Basel III

Basel III je celovit nabor reformnih ukrepov, ki so se oblikovali v finančni krizi. Njihov namen je izboljšati nadzor in obvladovanje vseh glavnih tveganj v bančnem sektorju. Osredotočen je na likvidnostno tveganje.

Več o Baslu III

Naši finančni nasveti o finančnih instrumentih, finančnih tveganjih in finančni regulativi so naslovljeni na splošno javnost z namenom finančnega izobraževanja in finančnega opismenjevanja in niso namenjeni posameznemu vlagatelju kot investicijsko svetovanje. Zato naši finančni nasveti ne štejejo za investicijsko svetovanje za namene Direktive 2014/65/EU (MiFID II). Ravnamo profesionalno v skladu z najboljšimi praksami in interesi stranke.

Potrebujete pomoč?
Prijavite se na naše e-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novostih in zanimivostih s področja financ in bančništva, obveščali pa vas bomo tudi o prihajajočih javnih seminarjih. Prijava je brezplačna, odjavite pa se lahko kadarkoli.

Sledite nam:

Don`t copy text!